Talentontwikkeling

“Talent ontwikkel je door het in te zetten.” (Goethe)

De wereld zit vol talent, maar veel mensen vinden het lastig om te ontdekken waar ze goed in zijn. Dit komt omdat we denken dat de dingen die wij goed kunnen, andere mensen ook gemakkelijk zullen afgaan. Hoe zorgt u ervoor dat het talent in uw organisatie wordt uitgepakt en ingezet? Wat kunt u doen om uw eigen talenten en bekwaamheden te oefenen en andere mensen hierin te begeleiden? Om talentontwikkeling te stimuleren maak ik gebruik van het acroniem SHAPE. SHAPE is het Engelse woord voor vorm. Het verwijst naar: 1) de manier hoe u gevormd bent en: 2) het in vorm komen voor een bepaalde uitdaging.

De letters van het woord SHAPE staan voor:

Speciale talenten

Arthur Miller, specialist in het analyseren van talenten, heeft de afgelopen twintig jaar onderzoek gedaan naar  de bekwaamheden van mensen. Uit zijn onderzoek onder ruim 3000 deelnemers blijkt dat ieder mens tussen de 7 en 10 kerntalenten bezit. Miller noemt deze talenten “van nature motiverende bekwaamheden” omdat ze mensen als het ware vanzelf motiveren als ze er gebruik van maken.

Hartsgesteldheid

Door ons hele leven heen ontwikkelen we passie en bewogenheid voor bepaalde mensen, noden en activiteiten. Deze passie om iets te bereiken op een bepaald gebied noem ik hartsgesteldheid. Wist u dat ieder mens een eigen unieke hartslag heeft? Er klopt geen enkel ander hart precies hetzelfde als dat van u. Dit is niet alleen fysiek zo, maar ook emotioneel. Het doel van dit onderdeel is dat u erachter komt ‘wat uw hart heeft’ en hoe u het beste op uw emotionele hartslag kunt afstemmen.

Aanleg & herkomst

Ieder mens heeft bepaalde natuurlijke vaardigheden, kenmerken en aanleg meegekregen. Vaak worden deze van generatie op generatie overgedragen. In het westen zijn we helaas eerder geneigd de problemen en negatieve kanten van onze familie-erfenis te zien, dan de positieve. Vaak weten we hier ook meer over. Dat zou ons niet moeten verhinderen het blad eens om te keren en na te gaan welke positieve erfenis in onze familiegeschiedenis verborgen ligt.

Persoonlijkheid

Onze persoonlijkheid heeft invloed op hoe we onze speciale talenten, hartsgesteldheid en aanleg gebruiken en waar we dat het beste kunnen doen. Het begrijpen van uw persoonlijkheid kan waardevol zijn bij het identificeren van de gewone manier waarop u op anderen en situaties reageert. Het kan ook helpen bij het achterhalen van de beperkingen die u heeft.

Ervaringen

In de zoektocht naar uw SHAPE, is het tot slot belangrijk om stil te staan bij uw levenservaringen. Oftewel: welke negatieve en positieve ervaringen hebben u gevormd? Daar hoort in sommige gevallen een stuk verwerking bij. U kunt immers pas van het heden genieten en goede plannen maken voor de toekomst als u uw verleden begrijpt, verwerkt en omarmt. Als u weet welke ervaringen bepalend zijn geweest in uw leven, dan kunt u deze inzetten om andere mensen verder te helpen.

Om u te helpen bij het ontdekken van uw SHAPE maak ik gebruik van diverse oefeningen, HRM instrumenten en de Flag Page.

——————-

Ontdek wat we voor elkaar kunnen betekenen. Download de informatie-map of neem contact op voor een inspirerend gesprek.

Niets boeit mij zo als de wondere worm mens die kruipt en vecht om vleugels te hebben.

Laat je inspireren!

Sluit je aan bij de snelgroeiende groep van moderne leiders. Ontvang 6x per jaar de beste tips en strategieën over bevlogenheid, sociale innovatie, zelfsturing en gedragsverandering. Ontdek de kracht van organisch leiderschap! 

Gefeliciteerd met je inschrijving. Zie je mailbox voor de bevestigingsmail.

Share This