Onderzoek: organisch leiderschap

Verticale organisatiestructuren staan steeds meer ter discussie. De samenleving en economie worden horizontaler en de kracht van netwerken neemt toe. Klassieke en interactieve methoden van leiderschap knellen meer en meer. De trend is meer aandacht voor autonome teams en Agile-methodes. Bovendien lijkt de wereld rijper te zijn voor bijvoorbeeld sociotechniek dan in de jaren 60 en 70.

Steeds meer leiders realiseren zich dat het stimuleren van meer initiatief en verantwoordelijkheid bij medewerkers alleen lukt als zij binnen de organisatie ruimte bieden aan ondernemerschap. Dit vergt een andere manier van leidinggeven, samenwerken en organiseren dan we gewend zijn. Voor deze nieuwe aanpak hebben we nog weinig routines ontwikkeld. Veel leidinggevenden willen wel, maar weten niet hoe of ze vallen terug in hun oude gewoontes.

Daarom heeft Transformatio in 2017 en 2018 tien organisaties onderzocht die een transitie doormaken naar wendbaarheid en zelforganisatie en daarbij fors platter worden. Je kunt de onderzoeksopzet hier downloadenDe begeleider tijdens dit onderzoek was Willem van Rhenen, professor Engagement & Productivity bij Nyenrode.

De organisaties die mee hebben gedaan aan het onderzoek zijn: 

De resultaten van dit onderzoek zijn opgetekend in het boek ‘De kracht van organisch leiderschap‘. Dit boek is op 19 november 2018 verschenen bij Management Impact (onderdeel van Vakmedianet).  

 

Nieuw boek

Ervaar de kracht van organisch leiderschap.

Informatiemap

Download de informatiemap en verken het aanbod van Transformatio

Laat je inspireren!

Sluit je aan bij de snelgroeiende groep van moderne leiders. Ontvang 6x per jaar de beste tips en strategieën over bevlogenheid, teamontwikkeling, zelfsturing en gedragsverandering. Ontdek de kracht van organisch leiderschap! 

Gefeliciteerd met je inschrijving. Zie je mailbox voor de bevestigingsmail.

Share This