Van droom tot actie

De meeste organisaties en bedrijven worden gedreven door een droom, een visie, de wens om een bijdrage te leveren. Maar hoe zet je deze droom op effectieve wijze om in actie? Hoe reageer je op ingrijpende veranderingen? Wat doe je om het talent in de organisatie optimaal te activeren?

Het vak van leidinggevende / ondernemer lijkt in veel opzichten op het werk van een fruitteler. Voordat een boom stevig in de grond verankerd is om alle jaargetijden te doorstaan en vrucht te dragen, gaat er heel wat aan vooraf. Dit vraagt van de teler constante verbinding met en onderhoud van het groeiproces.

Hetzelfde geldt voor organisaties. Om op eigen benen te (blijven) staan, de economische getijden te trotseren en een waardevolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij, dient er heel wat geïnvesteerd te worden. Dit vraagt van jou als leider of ondernemer bereidheid om de ontwikkeling van medewerkers te faciliteiten zodat er betere resultaten kunnen worden behaald.

Het DNA-model© stimuleert een organische benadering van leiderschapsontwikkeling en gedragsverandering met nadruk op eenvoud, flexibiliteit en verbondenheid. Dit helpt je bij het maken van scherpe keuzes en het verstevigen van je eigen identiteit & die van je organisatie. 

Lees hoe je het DNA van je organisatie kunt versterken en/of hoe je aan de slag kunt met jouw persoonlijke DNA.

DNA-model©

De letters DNA zijn een afkorting van:

  • Droom (wortels): stevig geworteld om zwaar weer te trotseren.
  • Netwerk (stam + context): stabiel en gezond om groei mogelijk te maken.
  • Acties (vruchten): zichtbare resultaten van een gezonde organisatie.

Kortom: Droom, Netwerk en Aan de slag! Op dusdanige wijze dat medewerkers tot bloei komen en klanten zich als ambassadeurs gaan gedragen zijn. 

De boom als metafoor

De boom is een behulpzame metafoor voor de wijze waarop organisaties ontkiemen, wortelen, groeien, bloeien en vrucht dragen. Bomen maken verschillende gedaanteveranderingen door; van bijna kaal en dood in de winter tot vol en groen aan het eind van de zomer. In ieder seizoen doen ze precies wat op dat moment belangrijk is. Daar kunnen we veel van leren. Denk aan de manier waarop ze inspelen op de veranderingen om hen heen en hun onbaatzuchtige houding.

Verandering in houding

Als mensen hebben we de neiging om de vraag te stellen: ‘What’s in it for me?’. Het gevolg van deze houding kan zijn dat we ons aan van alles en nog wat vastklampen en ons steeds egoïstischer gaan gedragen. Een boom is er voor zijn omgeving. Hij leeft als het ware vanuit de vraag: ‘What’s in me for you?’. Dat is veel socialer en het gevolg van deze houding is dan ook vrijgevigheid.

De vraag is: ‘Word je een boom of blijf je een eikel?’ 😉

“De essentie van vruchtdragen? De ander van ons laten genieten…” 

Laat je inspireren!

Sluit je aan bij de snelgroeiende groep van moderne leiders. Ontvang 6x per jaar de beste tips en strategieën over bevlogenheid, teamontwikkeling, zelfsturing en gedragsverandering. Ontdek de kracht van organisch leiderschap! 

Gefeliciteerd met je inschrijving. Zie je mailbox voor de bevestigingsmail.

Share This