De kracht van organisch leiderschap 

Hoe je het zelforganiserende vermogen in mensen aanwakkert

Nederlandstalig | Gebonden, 320 blz.
Management Impact | 1e druk, 2018
EAN: 9789462762794. Prijs: € 30,00

Op de rug van het boek staat de afbeelding van een boom vanwege dé leiderschapsvraag: word je als een boom of blijf je een eikel?

De kleurvakjes veranderen mee in het binnenwerk. Zo zie je dat de boom ontkiemt, groeit, tot bloei komt, vrucht draagt en dan… is het boek uit. Een knap staaltje werk van de vormgever

Samenvatting

Dit is het eerste Nederlandse boek over organisch leiderschap en bevat concrete handvatten om de autonomie en bevlogenheid van mensen te vergroten.  

Klantvragen en behoeften van medewerkers veranderen zo snel dat de traditionele manier van werken tekort schiet. In de natuur heeft het organisme dat de beste verbindingen legt, zich goed aanpast en zichzelf reproduceert de grootste overlevingskansen. Daar kunnen we veel van leren. 

Daarom slaan steeds meer bedrijven en instellingen de weg in van organisch leidinggeven en organiseren. Managementlagen worden weggesnoeid en vaste afdelingen worden vervangen door autonome cellen of gelegenheidsteams die zich organiseren rondom klanten. Het resultaat? Meer productiviteit, ondernemerschap, creativiteit, klanttevredenheid en winst.

Organisatieadviseur en leiderschapscoach Ronald van der Molen beschrijft in dit boek hoe je leidinggeeft aan zo’n transitie en hoe dit jou als leidinggevende verandert. Aan de hand van vijf fasen en tien inspirerende grondbeginselen neemt hij je mee in wat medewerkers vandaag de dag nodig hebben om te floreren. 

Pluk de vruchten van de worstelingen en de successen van innovatieve organisaties zoals Bakker van Maanen, GGD West-Brabant, Heembouw, Bodegraven Reeuwijk, Computest, Familiehulp (onderdeel van Buurtzorg), Bunnik Plants, Hollands Kroon, Vierstroom Zorg Thuis en Incentro.

Ervaar de kracht van organisch leiderschap!

Over de auteur

Ronald van der Molen is werkzaam als organisatieadviseur en leiderschapscoach. Hij schreef meerdere boeken waaronder ‘De kracht van organisch leiderschap‘ en ‘Metamorfose, groeien in je bestemming‘. Daarnaast is hij vaste columnist bij Management Team, Management Impact, HR Praktijk en Managersonline.nl.

Ronald staat met regelmaat op allerlei podia in binnen- en buitenland. De rode draad in zijn presentaties? Effectief leidinggeven aan jezelf en aan anderen. Hij weet complexe zaken terug te brengen tot de kern en wordt geroemd om zijn inspiratie, creativiteit, humor en scherpe analyses.

Wat kun je verwachten? Energieke en uitdagende sessies waarbij het publiek op het puntje van de stoel zit. Met vernieuwende inzichten, praktische voorbeelden en originele oefeningen die tot nadenken stemmen en duurzame resultaten opleveren.

Inkijkexemplaar

Beweging stimuleren

Wil je de beweging naar meer organische vormen van samenwerken en leidinggeven stimuleren? Gebruik dan de hashtag #organischleiderschap. Zo kunnen we samen nog meer mensen inspireren om de kracht van organisch leiderschap te ontdekken. 

Wil je een ervaring delen over wat je hebt meegemaakt tijdens het toepassen van de lessen uit dit boek? Ben je op zoek naar een spreker, organisatieadviseur of leiderschapscoach? Wil je meerdere exemplaren van het boek bestellen?

In de media…

 

Leidinggevenden moeten mensen de ruimte geven

‘Leiderschap gaat over het vergroten van autonomie, niet over het vergroten van afhankelijkheid,’ zo luidt de conclusie van Ronald van der Molen in zijn nieuwe boek De kracht van organisch leiderschap. In plaats van alle touwtjes in handen te willen houden, is het juist beter om ze los te laten. Lees meer…

Van klassiek naar organisch leiderschap

In het themanummer van het Vakblad Onder Glas over bedrijfsoverdracht, schreef hoofdredacteur Roger Abbenhuijs een analyse naar aanleiding van het boek De kracht van organisch leiderschap. ‘Kijkend naar de toekomst zou het nieuwe boek van Ronald van der Molen onder het management van elk teeltbedrijf moeten rouleren. Op weg naar een succesvolle, vernieuwde strategie.’ Lees meer…

Het verhaal van Bunnik plants

Organisatieadviseur Ronald van der Molen heeft een boek geschreven met de titel De kracht van organisch leiderschap. Aan de hand van vijf fasen en tien inspirerende grondbeginselen neemt hij je mee in wat medewerkers vandaag de dag nodig hebben om te floreren. Het verhaal van Bunnik Plants over zelforganiserende teams wordt gebruikt als een van de voorbeelden in dit boek. Lees meer…

NVD presenteert nieuwe werkwijze aan bedrijfsleven

Tijdens het Ondernemersgala van VNO-NCW West op 16 november in Den Haag sprak Patrick van der Leelie van NVD Beveiligingsgroep over het succes van werken volgens zijn ‘portefeuillemodel’. Daarna overhandigde hij samen met organisatieadviseur Ronald van der Molen het eerste exemplaar van het boek ‘De kracht van organisch leiderschap’ aan VNO-NCW-West voorzitter Audrey Keukens. Lees meer…

Executive Finance

Hoe vergroot je de autonomie en bevlogenheid van mensen? Ronald van der Molen (foto) neemt je mee in wat medewerkers vandaag de dag nodig hebben om te floreren. Hij schreef het eerste Nederlandse boek over organisch leiderschap, gebaseerd op een kwalitatief onderzoek naar de worstelingen en successen van tien innovatieve Nederlandse organisaties. Lees meer…

Leiderschap, innovatie en het vermogen om te leren zitten overal in je organisatie. Ontketen dat potentieel en mensen gaan mooie dingen doen! Gewoon even lezen dit boek en je kunt aan de slag dankzij alle handige praktijkvoorbeelden.

Hans de Boer

Voorzitter, VNO-NCW

Ronald weet op een toegankelijke manier nieuwe trends in leiderschap bij elkaar te brengen. Wie zich wil bekwamen in modern leiderschap doet er goed aan dit boek te lezen.

Thijs Peters

Hoofdredacteur, Management Team

Dit inspirerende boek combineert de beste inzichten uit de wetenschap en de praktijk om het verborgen potentieel in je organisatie aan te boren.

Guido Heezen

Oprichter en eigenaar, Effectory

Ronald beschrijft een positieve en nederige manier van leidinggeven gebaseerd op vertrouwen in plaats van hiërarchie. Het gevolg? Betere binding met klanten en de omgeving. Van harte aanbevolen!

Karla Peijs

Voorzitter, diverse besturen

De veranderingen in de wereld en in onze sector gaan razendsnel. Dit vergt ander leiderschap en dat begint bij jezelf. Een prachtig boek vol nieuwe inzichten, handreikingen en zaken die je tot nadenken stemmen.

Hans de Leeuw

Directievoorzitter, Rabobank Westland

Middenin mijn ontdekkingsreis naar organische vormen van leidinggeven en organiseren was dit boek voor mij een feest van herkenning, inspiratie en motivatie. Een “must read” voor iedereen die wil werken aan een eigentijdse organisatie.

Robin Schaap

CFO, Koppert Cress

De complexiteit van de zichzelf constant veranderende en vernieuwende organisatie wordt door Ronald op een pakkende en heldere manier omschreven. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, herkenbare principes en grondbeginselen neemt hij ons mee in de transitie naar wendbaarheid en zelforganisatie. Zeker lezen!

Jan van der Linden

Senior partner, Krauthammer

Heb je het gevoel dat je bedrijf onvoldoende wendbaar is en dat de ingezetten veranderingen niet snel genoeg worden opgepakt? Dan is dit boek een echte aanrader. Ronald geeft je inspirerende inzichten en concrete handvatten waar je direct mee aan de slag kunt. 

Patrick van der Leelie

DGA, NVD Beveiligingsgroep

In dit boek zit een enorme logica. Natuurlijk is een organisatie geen machine en zijn medewerkers geen kostenpost, maar toegevoegde waarde… mits ze kunnen floreren. Maar hoe passen we dit toe? Ronald biedt vanuit allerlei invalshoeken praktische hulp. Lezen dus! 

Thijs Jasperse

Directeur en partner, Forpartners

“Word je een boom of blijf je een eikel?”

 

Laat je inspireren!

Sluit je ook aan bij de snelgroeiende groep van moderne leiders en ondernemers. Ontvang 6x per jaar de inspiratie-mail en activeer het potentieel in je organisatie.

Gefeliciteerd met je inschrijving. Zie je mailbox voor de bevestigingsmail.

Share This