Onderzoek naar organisch leiderschap

Verticale organisatiestructuren staan steeds meer ter discussie. De samenleving en economie worden horizontaler en de kracht van netwerken neemt toe. De trend is meer aandacht voor zelfsturing en de wereld lijkt veel rijper te zijn voor bijvoorbeeld sociotechniek dan in de jaren 60 en 70.

Integrale aanpak

Onder leiders is er een groeiend besef dat het stimuleren van meer initiatief en innovatie bij medewerkers alleen lukt als er binnen de organisatie ruimte wordt geboden voor ondernemerschap en verantwoordelijkheid. Een integrale benadering dus. Het werkt niet als vakmensen autonomer worden, terwijl de structuur verticaal blijft en de leiding volhardt in het klassieke aansturen. Je kunt tenslotte ook niet een beetje vegetarisch eten of een beetje zwanger zijn.

Om een organisatie echt organisch te laten functioneren, dient deze manier van denken en werken op alle niveaus zijn beslag te krijgen. Dit vergt een andere manier van samenwerken en leiding geven dan we gewend zijn. Voor deze nieuwe aanpak hebben we nog weinig routines ontwikkeld. Veel leidinggevenden willen wel, maar weten niet hoe en vallen terug in hun oude gewoontes of worstelen met hiërarchische structuren.

 

Opzet onderzoek en nieuw boek

Daarom onderzoek ik in 2017 en 2018 tien bedrijven en instellingen die hun organisatie platter maken en inzetten op wendbaarheid en zelfsturing. De kleinste organisatie heeft honderd werknemers in dienst en de grootste een paar duizend. Je kunt de onderzoeksopzet hier downloaden. Hierin word ik begeleid door Willem van Rhenen, professor Engagement & Productivity bij Nyenrode. 

Dit zijn de organisaties die ik bestudeer:

De resultaten van dit kwalitatieve onderzoek worden opgetekend in een nieuw boek over organisch werken en leidinggeven. Dit boek verschijnt naar verwachting eind 2018.

Organisch transformeren

Omdat het onderzoek zoveel interessante inzichten oplevert heb ik besloten om deze kennis nu al te delen. Wil je met jouw bedrijf of instelling een transformatie  doormaken naar meer klantgerichtheid, wendbaarheid en zelforganisatie? 

Een reactie die ik vaak krijg van leidinggevenden is: “Dit is WAT we willen, maar we weten niet goed HOE”. Ben je op zoek naar ‘state-of-the-art’ inzichten en ‘best practices’ die de kans op succes vergroten? Kun je wel wat externe hulp gebruiken bij deze transitie?

Gratis Transformatie Scan

De eerste stap is het maken van een Transformatie Scan met de leidinggevende die verantwoordelijk is voor de transitie. Aan het eind van dit videogesprek van 45 minuten heb je meer zicht op: 1) de vereisten voor een dergelijke transitie, 2) het verandervermogen van de organisatie, 3) wat je kunt verwachten als je Transformatio inschakeld voor een traject.

Ter voorbereiding ontvang je een aantal vragen die helpen om na te gaan hoe je organisatie er op dit moment voor staat. 

“When you’re finished changing, you’re finished.” (Benjamin Franklin)

Laat je inspireren!

Sluit je ook aan bij de snelgroeiende groep van moderne leiders en ontvang 6-8 keer per jaar de inspiratie-mail met tips & strategieën over organisch leiderschap die de bevlogenheid, productiviteit en winstgevendheid vergroten.

Gefeliciteerd met je inschrijving. Zie je mailbox voor de bevestigingsmail.

Share This